bouwkwaliteit

Realiseer hogere bouwkwaliteit met BKapp

De intrede van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) gaat gepaard met tal van visies en verbeteringen voor de bouwsector: bescherming van consumenten, beter toezicht, kortere procedures bij gemeentes én een hogere bouwkwaliteit. Beleidsmakers verwachten dat door de controledruk te vergroten, bouwers meer gaan letten op de uitvoeringskwaliteit. Daardoor zou de bouwkwaliteit verbeteren, maar dat kan toch echt alleen met een doordacht Wkb instrument.

Kwaliteitsverbetering in de bouw gaat toch niet over één nacht ijs?

Een van de voornaamste redenen van een lage bouwkwaliteit gaat verscholen in goede communicatie. Fouten op de bouw zijn veelal naar verkeerde communicatie te herleiden. Door introductie van de Wkb gaat er weer een partij meepraten en men kan zich afvragen of de communicatie daarmee eenvoudiger wordt. Wanneer je met één app dan klaar bent, maakt dat de communicatie wel veel gemakkelijker. Maar niet alleen daarom is de keuze voor een instrument van belang.

Men is al jaren bezig met faalkostenbeheersing en kwaliteitsverbetering in de bouw. Er is eerder nog geen gouden kwaliteitsstandaard op de markt gebracht, anders hadden we immers geen Wkb nodig gehad. BKapp maakt die hoognodige kwaliteitsverbetering toegankelijk voor alle bouwers: met lage kosten, gebruiksvriendelijke software en een stappenplan wat op een eigen tempo doorlopen kan worden. Met BKapp bespaar je bovendien flink wat tijd ten opzichte van andere instrumenten door het unieke model om bewijsstukken te minimaliseren.

BKapp is een bouwkwaliteit app én Wkb instrument

Om beleidsmakers, kwaliteitsborders en bouwers nader tot elkaar te brengen hebben wij het BKapp instrument zo ingericht dat het bouwers helpt om naar hogere bouwkwaliteit en een reële kwaliteitsverbetering toe te werken. In drie stappen kan elk bouwbedrijf op eigen tempo de bouwkwaliteit naar eigen inzicht gaan verbeteren. Je voldoet in elke stap aan de wet. Wij zetten deze stappen hieronder op een rijtje.

Stap 1. Naleving van wet- en regelgeving

De naleving van wet- en regelgeving, specifiek de Wkb en het Bbl (Besluit Bouwwerken leefomgeving), hebben wij ondergebracht in een enkele eenvoudige en complete app. Door BKapp af te nemen en een kwaliteitsborger te contracteren, voldoet elke aannemer volledig aan de Wkb. Andere instrumenten en pakketten bieden zo’n alles-in-een oplossing niet. Daarmee heeft men altijd nog wel andere softwarelicenties, apps of certificaten nodig om aan de regels te voldoen. Kwaliteitsverbetering kan stoppen bij naleving van de wet, maar u kunt er ook een schepje bovenop doen met stap 2.

Stap 2. Beheersing van processen

Waar andere instrumenten de administratie controleren, is het BKapp instrument erop ingericht om geleidelijk taken van de kwaliteitsborger naar de aannemer over te dragen. Het uitvoeren van risico’s analyses en het opstellen van risico-mitigerende maatregelen kan zowel door een aannemer als een kwaliteitsborger worden uitgevoerd met BKapp. Zo kunnen aannemers naar eigen inzicht en met eigen capaciteit de voor hen belangrijke risico’s gaan inventariseren en gaan oplossen. Doet men dat bij herhaling dan gaat dat de keuzes van een aannemer beïnvloeden: minder risico’s leiden tot hogere marges. Zo kun je nog wat verdienen aan kwaliteit.

Stap 3. Toevoegen van extra eisen

Wie de lat nóg hoger wil leggen kan met BKapp eenvoudig extra eisen toevoegen. Bijvoorbeeld voor duurzame-, of ecologische bouwmaterialen en installaties, of voor klimaat, akoestiek en andere architectonische eigenschappen. Door die eisen te controleren en risico’s op te lossen, neemt de waarde voor een opdrachtgever toe. Europese wetgeving gaat in de toekomst ook vragen om inzichtelijk te maken aan welke eisen er al dan niet voldaan wordt bij aanbestedingen. Met BKapp voldoe je dan ook gelijk aan die nieuwe regels. Het toevoegen en beheersen van extra eisen en risico’s is de sleutel tot de hoogste bouwkwaliteit.

Om de eerste stap naar kwaliteitsverbetering te nemen hoeft u enkel een BKapp abonnement af te sluiten en de Wkb na te leven met BKapp. Dat gaat eenvoudig via onderstaande knop.

procesWij maken graag een plan met u.Maak kostenloos een afspraak voor een kennismaking met Apexion,
het BKapp instrument en de BKapp software.
BKapp KennismakingBouw-
kwaliteit
van nu.
procesWij maken graag een plan met u.Maak kostenloos een afspraak vooreen kennismaking met Apexion,
het BKapp instrument en de BKapp software.
BKapp Kennismaking
procesWij maken graag
een plan met u.
Maak kostenloos een afspraak voor
een kennismaking met Apexion,
het BKapp instrument en
de BKapp software.
BKapp Kennismaking